2012. december 20., csütörtök

1956: lehet, hogy másképpen volt?


„Nagy érdeklődéssel olvastam Szatmári Jenő István könyvét. Számtalan kérdőjelet tesz 1956-os forradalmunk még ma sem teljesen ismert eseményei mögé. Ezeknek kezük-lábuk van. Gondolkodása késztetnek, továbbkutatásra. Van, amit azonnal elvethetünk, van, ahol tovább kell kutatnunk, mert a szerző, jó szimattal aranyrögre talált” - írta Gosztonyi Péter, 1956 legismertebb kutatója. Érdemes fölfedezni és mérlegre tenni e sajátos vitairatot.

Leírások:

Rendhagyó maga a mű, melyben az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei új perspektívából kerülnek elemzésre. A szerző ugyanis nem kevesebbet állít, minthogy a budapesti események – többé-kevésbé – egy Moszkvából irányított, előre megírt forgatókönyv szerint zajlottak, egy sokkal nagyobb, világméretű játszma epizódjaként. A budapesti „lázongás” eltiprása csupán a szovjetek szuezi válsággal kapcsolatos lépéseinek egyik láncszeme volt, melynek pontosan akkor, és pontosan úgy kellett bekövetkeznie, ahogy történt. Talán ezért van ennyi ellentmondás, valószínűtlen elem, homályos folt a forradalom történetében. A Gosztonyi Péter ajánló soraival ellátva jelent meg e kis kötet.

1956. Új demokráciánk lassan vallásos legendává merevedő „eredetforrása” ... a felkelés 13 napjáról, a megelőző hónapokról, és a megtorlás éveiről, hogy az egész lassan kezd a kereszténység kialakulásához hasonlítani: mindenki tud valamit, de mindenki egy kicsit másképpen. Még a történések látszólagos irányító posztjain lévők sem biztos, hogy tudták, egyes cselekményszálakat kik mozgatnak a háttérből? És itt kezdődik a lényeg... Egy hatalmas, stratégiai játszma lényegtelen rész-eleme voltunk, de úgy, hogy ezt használták kulisszának a játszma kiagyalói, akiknek akkor tökéletesen megfelelt az a látszat, miszerint Budapest van a forgószínpad előterében. Még tart a lincselés a Köztársaság téren, de már jelzik a keleti határ északi csücskéből a beözönlést. Hát jósok, látnokok voltak a szovjet tábornokok?

Tartalom

Forrásmunkák
Előhang (Szubjektív)
Előhang (Objektív)
Hogy is kezdődött?
Recseg a birodalom?
Akiket váratlanul ért a magyar felkelés...
…és akiket nem ért váratlanul
Egy beavatkozás volt, vagy kettő?
És még egy-két hazai „apróság”
A rádió ostroma
Az örök vita: ki lőtt először?
Honnan volt a fegyver?
Összefoglalás
És a telefonközpont?
A Kossuth téri mészárlás
Összefoglalás
Mosonmagyaróvár –  október 26.
Köztársaság tér – A borzalmak napja...
Miért a Köztársaság tér
Kora délelőtt – Kik a védők, kik a támadók?
Kitört a harc
A délelőtt – És a mentősök lemészárlása...
A legsötétebb rejtély: az öt (vagy hat?) tank!
Összefoglalás
Mező Imre halála
A lincselés
Következmények és értékelés
A „megfejtés” elvileg: a stratégia
A „megfejtés” gyakorlatilag. Egy: Szuez
Kettő: Varsó és Budapest...
Egy mellékszál: a román vonal...
Egy „utórezgés”: Salgótarján...
Zárszó – vagy bocsánatkérés