2012. december 21., péntek

Visszaemlékezés Szűcs Róbert kapcsán

Már gyermekkorában vonzódott a fantasztikum világához, 12 évesen négyéltű járműveket, űrhajókat, energiapajzzsal ellátott autókat és űrállomásokat rajzolt. Rendszeresen olvasta a Galaktikát és a Kozmosz sorozat aktuális köteteit. 1977-ben, a középiskolai és egyetemi tanulmányai után a Lapkiadó Vállalathoz került. Ekkortájt kezdett el sci-fi novellákat írni. 1978-ban próbálta meg először megjelentetni műveit, de sajnos nem járt sikerrel. 1979-ben Szatmári Jenő István, a Lapkiadó Vállalat újságírója egy zseniális tervvel állt elő: egy sci-fi pályázatot hirdetett meg az akkor hetente megjelenő ORSZÁG-VILÁG Magazinban, s emellett egy országos sci-fi klubhálózat létrehozását is beindította. A lap – átlagosan 170 ezres – eladott példányszáma hetek alatt 40-50 ezer példánnyal nőtt. A pályázatra több mint 300 amatőr és profi szerző küldte be az írásait. Szűcs Róbert a "Rozoga bárka" című humoros novellájával pályázott, mely első, nyomtatásban is megjelenő sci-fi novellája lett. Novellája a pályázaton 6-odik helyezést ért el a 300-as mezőnyben.
Szatmári Jenő  felkérte Szűcs Róbertet, aki szintén lapkiadós újságíró volt, hogy vegyen részt a pályázati munka koordinálásában, valamint az új klubmozgalom szervezésében. A VEGA Magyar Sci-fi Klubmozgalom nagyon gyorsan fejlődött, néhány hónap alatt 70 sci-fi klub alakult országszerte, és a regisztrált tagok száma meghaladta az 5000-et. A klubvezetők és képviselők minden héten találkoztak Budapesten, a lapkiadó Vállalat által biztosított klubhelyiségben. Itt Szűcs Róbertet választották meg az országos klubbizottság titkárává, és ő koordinálta a klubmozgalom teljes tevékenységét. 1980-81-ben megalakult az MTFKOB, a Magyar Tudományos Fantasztikus Klubmozgalom Országos Bizottsága. Ennek elnöke Dr. Horváth Sándor lett, Szűcs Róbert lett az országos titkár, s Lantos László pedig a tagja. E szervezet koordinálta az elkövetkező években a hazai sci-fi mozgalmat. A mozgalom létrehozásának csak elsődleges célja volt a hazai fanok összefogása. A tagságra támaszkodva szerettek volna egy új, "amatőr" sci-fi magazin kiadását elérni (a 80-as évek közepéig csak és kizárólag a teljes pártfelügyelet alatt álló "Minisztertanács Tájékoztatási Hivatala" adott ki lapengedélyt, és csak az ő hozzájárulásukkal lehetett megszerezni a nyomáshoz szükséges papírkontingenst is.) 1982-ben létrehozták a Vega SCI-FI Egyesületet (akkor ez volt az egyetlen mód az amatőr önszerveződésre) és megszervezték az első HUNGAROCON SCI-FI Kongresszust. Szűcs Róbert főszerepet játszott az első 5-6 rendezvény megvalósításában.
1984-ben, több éves huzavona után, a Lapkiadó Vállalat Kereskedelmi Irodája (ez kizárólag reklámkiadványok megjelentetésével foglalkozott) sikerült kiadniuk a VÉGA SF Magazint. Ez elég felemásra sikeredett, hiszen egyszerre kellett megfelelnie a sci-fis és a lapkiadós elvárásoknak. A kiadványban Szűcs Róbert novellája, tanulmánya, és képregénye is szerepelt. Sajnos a lapnak nem lett folytatása, mert a Tájékoztatási Hivatal nem adta meg az állandó lapengedélyt.

Forrás: http://scifipedia.scifi.hu